Travel

Vacanță Israel – Tel Aviv, Ierusalim & Eilat

Promenada Tel Aviv 🇮🇱

Nu știu alții cum sunt dar eu, de câte ori mă gândesc la Israel, mă apucă mâncărimile în tălpi. Nu știu ce faceți voi când vă sâcâie pruritul pe undeva dar eu iau tratamentul adecvat ( nu, nu mă scarpin, că nu aș rezolva problema 😜)

Așa se face că, tot căutând variante ieftine de petrecere a zilei de naștere într-un loc…nu neapărat cu verdeață ci mai degrabă cu căldură și, eventual, bălăceală 😁 ( având în vedere că subsemnata împlinește anii în Noiembrie iar vara nu prea ajunge pe litoral ), dau peste o ofertă IREZISTIBILĂ la biletele pentru Tel Aviv 🇮🇱 în prima jumătate a lunii ( Noiembrie – doar ți-am spus 😉).

Îți dai seama că, pe lângă mâncărimile din tălpi care și-au făcut simțită prezența instantaneu și concomitent cu “flashback memories” ( în română cum s-o zice la asta, că îmi scapă acum 🙄…) din primele două vacanțe petrecute în Țara Sfântă, degetele mi-au luat-o razna pe tastatură și m-am trezit cu biletele gata de check in . “Ce mai tura-vura, iar ai întrecut măsura!” – parcă aud deja reproșul ( mascat, de altfel 😜) soțului. Deși nu ar fi prima oară când “îi fac o surpriză DE ZIUA MEA”, bietul lui timpan se curbează bolnav la auzul veștii. Ciocanul, nicovala și scărița se înfioară temător, gura se cască a stupoare, ochii se chinuie să rămână în orbite în timp ce eu încerc să slăbesc ritmul sudălmilor îndreptate către mine și să-l conving să umble ( măcar un pic ) la decibeli – ce naiba, ți-am luat bilet și ție 😜!

Welcome to Israel 🇮🇱. Noi să fim sănătoși…că oferte sunt 😍

Să nu crezi că mă limitez la a scoate din sărite doar partenerul de viață… Nuuuu, merg chiar mai departe și împrăștii “oferta” tuturor cunoscuților, prietenilor și neamurilor de sex feminin – de aici se ocupă ele iar asta înseamnă că nu sunt EU responsabilă pentru nervii și gaura din bugetul soților lor 😜.

Și uite așa o putem de o altă Gașcă Călătoare ( v-am mai spus că, în final, toți cedează? 🤣), de data asta purtători de tricouri #shalom ( ei ) și #its_my_party_and_i_cry_if_i_whant_to ( eu ) , toată lumea pregătită pentru noua aventură pe Pământul Făgăduinței 🇮🇱.

Și uite ce itinerariu drăguț am pregătit pentru cele 5 zile pe care urmează să le petreci alături de noi dacă te decizi să ni te alături în perioada 7 – 11 Noiembrie ⏳!

Pe principiul “Huge world. Tiny pockets” ( Lume mare. Buzunare mici ), îți atrag atenția că noi călătorim pe buget redus în Gașca asta așa că nu te aștepta să te preia vreo limuzină de la aeroport – te ajut frumușel să îți iei biletul de tren chiar din aeroport și în 11 minute ajungem în centrul Tel Avivului. De acolo ne încarcăm avuția într-un bus local cu destinația Ierusalim iar după aproximativ o oră și jumătate vom purcede către poarta vechiului oraș, pregătiți sufletește ( sper ) să călcăm pe urmele Mântuitorului. De preferat ar fi să călătorești light – un rucsac mic/mediu este mai mult decât suficient și, chiar dacă nu ți se pare cu putință, îți voi demonstra că este și mai încăpător decât credeai – Gașca Călătoare #1, #2,…îți poate confirma minunea ( nu cea a transformării apei în vin că asta nu mi-a reușit încă, dar am rezolvat problema bagajului necesar pentru o săptămână care a trebuit să intre în interiorul unui singur bagaj de mână acceptat de companiile aeriene low cost ).

Jerusalem, I’m coming!

Timpul fiind limitat, în Orașul Sfânt ne vom limita la principalele obiective turistice: Templul Muntelui, Zidul Plângerii și Cartierul Evreiesc, Cartierul Armenesc, Cartierul Creștin, Via Dolorosa și, bineînțeles, Biserica Sfântului Mormânt.

Templul Muntelui
Zidul Plângerii
Zidul Plângerii – secțiunea femeilor
Biserica Sfântului Mormânt
Via Dolorosa
Old City Jerusalem

Sper că te-ai încărcat spiritual astăzi și că te-ai rugat pentru iertarea păcatelor pentru că în următoarele zile ale sejurului nostru în Israel urmează partea cu…destrăbălarea – 3 zile în Eilat, stațiunea de la Marea Roșie situată în Sudul țării, unde vom ajunge după alte 4 ore de mers cu un alt bus local. Chiar dacă va fi deja miezul nopții când ne vom îndrepta către hotel, te va surprinde aglomerația și agitația de pe străzi, muzica ce răsună de pe la terase, râsetele vesele și vibe-ul unic al acestui oraș care pare că nu doarme niciodată. Las’ că vezi tu mai multe mâine, acum este timpul să te odihnești 😉.

Eilat 🇮🇱
Soțul pe promenada din Eilat – acum ceva ani în minus și ceva…kilograme în plus 🙃
Eu – pe vremea când în locul ochelarilor de vedere stăteau cei de soare ☺️
Seară nu-i ca ziua în Eilat. E chiar mai aglomerat 😀
Chiar sunt curioasă cât timp vei reuși sa-ți strângi burta 🤣
Noaptea nu-i ca ziua – dacă îmi amintesc bine, era ora 3.00 😜

A doua zi a vacanței noastre o vom dedica explorării la pas a orașului Eilat. Sporturi nautice, recifuri de corali, o viață de noapte trepidantă și 10 luni insorite pe an. Cam așa aș putea descrie în câteva cuvinte acest oraș “bijuterie”, înghesuit între Marea Roșie și Desertul Negev. Fie că vrei să lenevești pe șezlong la malul mării, să înoți cu delfinii la Dolphin Reef, să admiri fauna marină la Observatorul Subacvatic sau flora specifică deșertului la Grădina Botanică, să observi migrația păsărilor călătoare la Sanctuarul Păsărilor sau să dansezi în fiecare seară la spectacolul fântânii muzicale…posibilitățile sunt nelimitate și te asigur că orașul ăsta are câte ceva pentru fiecare tipologie de turist.

Observatorul Subacvatic
Grădina Botanică
Grădina Botanică
Plajele din Eilat
Sanctuarul păsărilor
Dolphin Reef
Observatorul Subacvatic

Dacă nu ești genul de turist căruia să îi surâdă ideea de a se pârjoli toată vacanța sub soare la malul mării, în a treia zi a escapadei noastre ți-am pregătit câteva activități din seria “excursii opționale” 😁, excursii care nu îți vor tripla costul sejurului ( așa cum observ că se întâmplă prin “ofertele” 🙄 agențiilor de turism cu renume ) pentru simplul motiv că vom ajunge acolo, cum altfel? – tot pe cont propriu!

Ne trezim dis de dimineață ( mai exat, la ora 7) și ne facem comozi într-un bus local ( bus no. 444 – dacă ești curios ) pe care o să am eu grijă să îl rezerv pentru toți în avans iar după aproximativ 3 ore ( așadar, în jurul orei 10.00 ) vom poposi la Rezervația Naturală Ein Gedi, locul unde peisajul arid al Deșertului Iudeei începe să fie întrerupt ici-colo de plantații de viță de vie, mango și pepene și de livezi de curmali.

Ne aflăm la mică distanță de chibuțul Ein Gedi, una dintre cele mai mari cooperative agricole din Israel, unde se cultivă pe arii extinse diverse legume și fructe, studiindu-se posibilitatea adaptării lor la condițiile de mediu. Chibuțul deține și o grădină botanică ce se întinde pe 10 hectare, iar de partea cealaltă a șoselei se află plaja și hotelul Ein Gedi, care își întâmpină clienții cu un centru spa și de sănătate.

Statutul de rezervație naturală a fost obținut de oază în 1971. Denumirea Ein Gedi înseamnă „izvorul sau fântâna ieduluiˮ, și dacă în privința iedului te vei dumiri imediat ce intri în rezervație, capra fiind unicul animal domestic capabil să supraviețuiască în deșert și specia cel mai des întâlnită în interiorul oazei, cu fântâna sau izvorul te vei lămuri după ce parcurgi traseele de hiking ( de dificultate mică / medie, nu te panica 😜). Nu mai puțin de patru ape scaldă rezervația: David, Arugot, Shulamit și En Gedi.

Pe întinderea de 1.435 hectare a rezervației, diferența de nivel este între 423 m sub nivelul mării și 200 m peste.

Oaza adăpostește cea mai mare densitate de plante tropicale din Israel: spinul lui Hristos, salcâmi din soiurile acacia raddiana și acacia tortilis, moringa, mărul de Marea Moartă, curmalul de deșert sau de Ierihon, precum și numeroase specii de păsări.

Dintre mamifere, cea mai răspândită este capra nubiană, semi-domesticită. Alături de ea, în rezervație poți întâlni damani de stâncă precum și hiene dungate, lupi, vulpi roșii și afgane etc.

Rezervația naturală Ein Gedi
Vedere la Marea Moartă din Ein Gedi
GaMa Travel Boss la Ein Gedi în 2018
Tot acolo…
Hiking în Ein Gedi
Uite și cascada ☝️
După toată căldura, stropii ăștia sunt o binecuvântare 🌊

A doua oprire a zile va fi după încă 30 de kilometri mai spre nord, în stațiunea de la Marea Moartă – Ein Bokek.

Dezvoltarea stațiunii a început în anul 1960 cînd a fost deschis primul hotel – astăzi sunt 16 hoteluri scumpe și elegante care găzduiesc o mulțime de turiști, devenind resortul turistic și terapeutic cel mai mare și cel mai dezvoltat de pe coasta Mării Moarte. Aici vei găsi numeroase clinici și spa-uri, izvoare termale, centre comerciale, restaurante și baruri pentru terapie, relaxare, deconectare…, numărul acestora fiind în continuă creștere pentru a răspunde afluxului tot mai mare de vizitatori zilnici, de turiști și pacienți pe termen lung.

Este locul cu cea mai joasă altitudine de pe planetă și, ca să ți se aducă la cunoștință acest lucru, pe autostradă sunt plăcuțe care îți spun pe la ce altitudine te găsești.

Se estimează că a ajuns cu 427 metri sub nivelul mării dar clar nu se oprește aici ( din păcate 😒), căci Marea Moartă a început să se evapore într-un ritm alarmant, cu vreo 1, 20 metri pe an.

Vom lua la pas statiunea, vom admira hotelurile de lux ocupate de turiștii ruși ( vei crede că ai greșit țara, toată lumea vorbește rusa 😁) și vom pluti în Marea Moartă!…că de înotat oricum este imposibil ( fericiți cei ce nu știu să înoate, mai ales…EU 🤣!) – nu uita să îți pui costumul de baie în bagaj și ziarul sau revista pentru “tradiționala” fotografie în apele sărate ale mării!

Pentru asta îți trebuie ziarul ☝️. Nu ai poză cu revista la Marea Moartă – nu exiști 😜!
Stațiunea Ein Bokek
Sare peste tot. Dacă nu ți-ai adus de acasă, trebuie să îți achiziționezi încălțăminte de plajă sau să faci slalom printre bolovanii de sare 😊
Singura activitate posibilă în apele mării Moarte – pluta ☺️

Gata, îți ajunge pe ziua de azi! Îmbarcarea în autobuz și înapoi la Eilat!

Ești liber să te odihnești pe șezlong în a patra zi a vacanței noastre sau, în cazul în care nu ești ( încă ) pe modul “low batery” 😉, eu am ceva idei și pentru astăzi – putem da o fugă la Timna Park sau Red Canyon ❤️

Parcul Național Timna, situat la aproximativ 30 km de Eilat, este unul dintre cele mai spectaculoase parcuri naturale din lume, datorită varietății peisagistice, geologice și arheologice. Această vale pitorească a fost unul dintre centrele producției de metal din lumea antică. Aici vei vedea minele vechi de cupru care datează din anul 4500 î.Hr, muntele vulcanic Timna și stânca de gresie modelată de vânturi și ploi în forma unei ciuperci gigantice.

Eu și…ciuperca gigantică în 2019
El – după vreo 2 ore prin desert! Trebuie să recunosc că se ține bine 👍
Alți nebuni, aceleași coclauri 😁
Timna Park
Vreau să văd dacă mai e ceva cupru prin vechea mină… Nu mai este🤣!
El ❤️ – la Timna Park în 2019
Noi – la Solomon’s Pillars ( Timna Park )

Paralel cu granița egipteană, la 20 de minute de Eilat se află o altă minune a naturii cu care Israelul a fost binecuvântat – Red Canyon. Un canion nu foarte lung dar spectaculos prin nuanțele roșiatice ale nisipului și stâncilor. Locul este accesibil tuturor, indiferent de vârstă sau condiție fizică.

Hiking în Red Canyon
Prin albia secata a unui râu
Aici aveam și ghid ☝️
Peisaje selenare
Nu mai țin minte la ce mi-a trebuit eșarfă 🙄 – afară erau 40 de grade!

Dacă nici acum nu ești frânt 🤣, mai este și mâine o zi – ultima din vacanța noastră – și, surpriză!!!! – ne trezim cu noaptea-n cap ( din nou 😜) și plecăm spre Tel Aviv. Zborul de retur este seara așa că avem suficient timp la dispoziție să dăm o tură prin zona portului și a vechiului oraș – Jaffa.

Port străvechi la Marea Mediterană, este unul din cele mai vechi orașe-port din lume, unul dintre punctele de popas ale europenilor în drumul spre est, ca și porturile Akko si Cezareea.

Descoperirile arheologice au arătat că in portul Jaffa, datand de 4 000 ani, activitatea portuară a început în vremea egiptenilor și a fenicienilor și nu s-a întrerupt niciodată până în ziua de azi.

Așezarea antică propriu-zisă e marcată de colina Tell Jaffa, înaltă de 40 metri și dominată de biserica Sf. Petru.

Old Jaffa
Străduță în Old Jaffa
Ei hai că astăzi bună 😊!
🇮🇱

Și uite așa vacanța noastră se apropie de sfârșit ( stai așa…de fapt nici n-a început 🙄). Sper că ți-am stârnit curiozitatea și pofta de craierit și că te vei alătura Găștii Călătoare No….( le-am pierdut șirul ☺️ ) în această nouă aventură sub semnul prieteniei și al bunei dispoziții.

Când plecăm? : 7 – 11 Noiembrie. Cu ce plecăm? : zbor direct București – Tel Aviv – București. Cum te ajut eu? : îți achiziționez biletul de avion fix la prețul pe cate îl poți verifica și singur pe site-ul companiei aeriene, ți-am rezervat deja cazarea din timp pentru a putea beneficia de tarife early booking ❤️, te voi însoți pe toată perioada sejurului și te voi ghida în cazul în care decizi să ai activități diferite față de restul grupului. Te ajut cu achiziționarea biletelor de tren/ bus on site și mă asigur că îți găsesc cel mai convenabil preț pentru excursiile din afara Eilatului.

🇮🇱 Cât te costă toată plimbarea? 🇮🇱 – Biletul de avion ( la momentul postării acestui articol ) – 55 euro / persoană. – Cazarea – 280 euro / camera dublă. – Biletele de tren și bus pentru transportul intern – le vom achiziționa la fața locului și fiecare își va achita nota 😉, la fel și în cazul biletelor de acces la diversele obiective turistice. – Alte cheltuieli destinate meselor și ( cu siguranță ) cumpărăturilor ( știu eu niște Mall uri în Eilat pe care sigur o să vrei să le…vizitezi 😁)

Acestea fiind spuse, te aștept alături de noi 🤗

Gașca Călătoare în Malta 🇲🇹
Gașca Călătoare în Malta
Gașca ( fetelor ) Călătoare la Istanbul

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.