Travel · İstanbul

Gașca Călătoare – Festivalul Lalelelor din Istanbul

25 – 29 APRILIE 2023

İstanbul – un oraș fascinant și încărcat de istorie, ce ascunde multe povești și întâmplări extraordinare. Așezat pe 7 dealuri și împărțit în două de strâmtoarea Bosforului ( Europa de o parte și Asia de cealaltă ), este singurul oraș din lume care se întinde pe 2 continente.  Timp de 16 secole a fost punctul comun a două imperii și religii și păstrează încă mărturii ale fiecărei ere.

Vechi și modern, autentic și luxos, ortodox și musulman – toate aceste elemente se îmbină într-un mod fermecător și fascinant în această unică capodoperă rafinată a cărei vizită va fi cu adevărat o experiență senzorială unică.

Este destinația perfectă pentru un sfârșit de săptămână sau pentru un weekend prelungit 😊. Odată ajuns în metropola de pe malul Bosforului, sigur nu te vei plictisi. Partea cea mai grea va fi să decizi CE SĂ FACI și SĂ VEZI mai întâi!!!

Dacă îți dorești să explorezi și tu acest oraș fascinant dar nu ai răbdarea sau timpul necesar pentru a-ți organiza vacanța pe cont propriu dar nici banii nu te dau afară din casă încât să îți achiziționezi un sejur „all inclusive” de la agențiile cu renume, Gașca Călătoare ( Travel Gang ) îți propune să te alături celui de-al treilea grup de călători curioși și independenți care pornesc către misterioasa metropolă de pe malul Bosforului. Pe principiul „Huge World. Tiny pockets” ( Lume mare. Buzunare mici ), te invit într-o vacanță de neuitat concepută pentru cei cu portofele NU foarte generoase și cu timp limitat la dispoziție, o escapadă sub semnul bunei dispoziții și al prieteniei.

GaMa Travel Gang sau, mai pe românește… Gașca Călătoare No. 3

Pregătit de aventură? Iată cum ne vom petrece cele 5 zile împreună :

ZIUA 1 – După ce ne abandonăm avuția în camera de bagaje a hotelului ( este prea devreme pentru check in 😁) servim un mic dejun tradițional la una din tavernele din zonă ( testată anterior împreună cu primele 2 grupuri 😊👌) după care pornim la pas către Piața Sultanahmet pentru vizitarea principalelor obiective turistice ale orașului : Moscheea Albastră, Hagia Sophia și Basilica Cisternă. Ne tragem un pic sufletul la umbra platanilor din Parcul Gülhane după care savurăm un prânz delicios la unul dintre restaurantele bine cotate pe TripAdvisor pe care îți garantez că l-am testat și sunt total de acord cu ceilalți turiști care i-au trecut pragul!!! – stai calm, nu trebuie să faci împrumut la bancă pentru a achita nota de plată! Suntem pe buget redus în gașca asta 😁! Cu sufletul încărcat de frumusețea moscheilor vizitate de dimineață și burțile pline de bunătățile culinare turcești servite la han, ne vom îndrepta către altă bijuterie arhitecturală a Istanbulului – Palatul Topkapı, unde vom petrece în jur de 3 ore căutând-ul pe Süleyman Magnificul și frumoasa sa soție Hürrem. Ai vreo 2 ore libere la dispoziție până la cină, timp în care te poți aventura pe străduțele din centrul istoric și în care ai putea experimenta starea aia de… „Lost in Istanbul 😜”! Opțional, dacă te atrage ideea unei croaziere la apus pe luciul Bosforului, în prețul căreia sunt incluse transferul de la/la hotel, cina pe vas, unduirile lascive ale dansatoarele din buric, învârtelile frenetice ale dervișilor rotitori și alte dănțuieli tradiționale, te rog să mă anunți din timp și e ca și rezervat!!! 😉

Gașca Călătoare #1 în Piața Sultanahmet
Gașca Călătoare #1 la Hagia Sophia
Gașca Călătoare #1  la Han 😉
Gașca Călătoare #1 la Palatul Topkapı
Croazieră pe Bosfor
Croazieră pe Bosfor

ZIUA 2 – mic dejun la hotel. Cât de mult te pricepi la negociat? Astăzi ai ocazia să descoperi pe propria piele ( pardon… buzunar 😁 )! Vom lua la pas cele aproape 60 de alei labirintice ale Marelui Bazar și ale lui 4000 de magazine care te vor ispiti cu cele mai variate și colorate mărfuri, de la confecții și bijuterii, încălțăminte și jucării, covoare și textile pentru casă, obiecte decorative sau articole din piele, porțelanuri și antichități…tot ceea ce îți poți imagina ( și mai mult decât atât 😜), toate acestea în cel mai vechi și cel mai mare bazar acoperit al orașului. Dacă nu ai atins limita de pe cardul de credit sau dacă soțul /soția din dotare te-a oprit  înainte să cheltui toți banii de vacanță din cea de-a doua zi a sejurului 🤣 – mai ai un hop de trecut : Bazarul Egiptean ( Bazarul de mirodenii – pe care îl vom vizita după prânzul servit în zonă ). Aproape orice mirodenie la care te poți gândi se găsește sub domurile pline de viață ale acestei piețe. Pe lângă mirodenii, mai poți negocia pentru diferite sortimente de ceai de fructe, iasomie sau trandafir, rahat turcesc de toate culorile și cu toate aromele, diferite ierburi medicinale, fructe uscate, miere și baclava, săpunuri din ulei de măsline, cafea turcească si multe, muuuulte alte marfuri interesante.  Te mai țin picioarele 😬? Ai vreo 2 ore la dispoziție să îți odihnești tălpile ( și să-ți numeri banii rămași 😝 ) până la cină, pe care o vom servi la unul din restaurantele cu super view către moscheile minunat luminate la ceas de seară ❤️. PAROL, și pe acesta l-am testat, o să îți placă 👌!!! Mai știu un loc tare cochet în apropierea hotelului unde, după cină, poți încerca o narghilea și bea un ceai înainte de culcare – super tare experiența asta, chiar dacă nu ești fumător 😜 ( cea cu aromă de 69…pardon, 66 😬, este găselnița mea din vacanța cu primul grup și nu puteam să nu ți-o recomand și ție!)

Gașca Călătoare #1 la Grand Bazaar
Gașca Călătoare #1 la Bazarul de mirodenii
Drăguț și intim 💝. Personalul se dă peste cap să-ți îndeplinească dorințele…nocturne 😁
Gașca Călătoare #1 – narghileaua de la miezul nopții 😜
O parte din Gașca Călătoare #2 la Derviş Cafe – pe restul nu i-au mai ținut tălpile la sfârșitul zilei 🤣

ZIUA 3 – mic dejun la hotel. Astăzi folosim mijloacele de transport în comun și prima ta călătorie cu tramvaiul se va sfârși în cartierul Beşiktaş, pe malul european al Bosforului, în apropierea celei mai mari și mai luxoase reședințe din Turcia – Palatul Dolmabahçe 🏰. Pregătește-te să rămâi „gură-cască” – 285 de camere, 46 de săli de recepție și galerii, 6 băi turcești ( tradiționalele hamam ) și 68 de toalete. Pereții sunt decorați cu peste 600 de tablouri în ulei, plafoanele cu frunzulițe realizate din 14 tone de aur, 131 de covoare din mătase lucrate manual împodobesc încăperile iar piesa de rezistență este candelabrul din cristal de Bohemia, dăruit de către regina Victoria, care cântărește aproximativ 4,5 to fiind, până astăzi, cel mai mare candelabru din lume. Cu siguranță vei spune de mai multe ori WOWWW pe parcursul celor 3 ore pe care le vei petrece aici 😉 dar păstrează-ți ceva din entuziasm și pentru cea de-a doua parte a zilei pe care o vom petrece pe renumitul İstiklal Caddesi ( Bulevardul Independenței – ai ocazia să îți faci aici niște fotografii instagramabile cu celebrul tramvai de epocă ) iar pe seară te invit să admiri Istanbulul de la înălțime, din Turnul Galata – astăzi cuvântul de ordine este WOWWW, te-ai prins? Poate acasă merge zicala „noi seara nu mâncăm 😜” dar la Istanbul este imposibil să reziști aromelor care te ispitesc din toate tavernele!!!  Cel mult, poți opta pentru ceva mai light și am din nou recomandarea potrivită pentru tine – Balık Ekmek, celebrul sandwich cu pește despre care este aproape imposibil să nu fi auzit /citit. Întâmplător ( sau nu 😜 ) știu și unde este cel mai bine cotat loc în care poți încerca deliciosul preparat 😉!

Palatul Dolmabahçe
Turnul Galata
Tramvaiul romantic care străbate Bulevardul Independenței – İstiklal Caddesi

ZIUA 4 – mic dejun la hotel. Astăzi lăsăm în urmă centrul istoric al orașului împreună cu cele mai cunoscute obiective turistice ale sale și ne pregătim aparatele foto ( și bateriile externe ) întrucât vom vizita cele mai pitorești, colorate și instagramabile cartiere din Istanbul : Fener ( vechiul cartier grecesc) și Balat ( vechiul cartier evreiesc ). Căsuțe de lemn colorate, străzi înguste, pietruite și în pantă, cafenele cochete cu decoruri eclectice și cafea delicioasă, magazine de antichități și second hand, bazare autentice, lăcașuri de cult care amintesc de comunitatea greco-ortodoxă care a dominat Fanarul timp de aproape patru secole – Biserica Bulgărească Sfântul Ștefan, Colegiul grec-ortodox pentru băieți, Patriarhia Ortodoxă Greacă ( știai că Fenerul este numit „Vaticanul ortodoxiei grecești”? )- zona asta are câte ceva pentru fiecare vizitator 💕! După prânz te invit într-o călătorie „la înălțime”: ne vom cocoța pe unul dintre cele 7 dealuri ale Istanbulului ( Pierre Loti Hill ) pentru a admira cea mai spectaculoasă panoramă asupra Cornului de Aur în timp ce ne delectăm cu un ceai turcesc în cea mai celebră cafenea din zonă – Pierre Loti Cafe ❤️! N-am nici cea mai mică idee pentru cina din seara asta, te las pe tine să decizi 😉 – mai facem și cum vrei tu 😜!!!

Balat
One of us 😉!!!
Rainbow 🌈🌈🌈
Gașca Călătoare#1 la Cafe Naftalin
Artă stradală în Balat
Pentru urcare se recomandă mersul în… 4 labe 😜
Iubesc cartierul ăsta 😍
Cafeneaua Pierre Loti
Vederea asta face toți banii 💯

ZIUA 5 – mic dejun la hotel și check out. După 4 zile intense în efervescentul Istanbul, în ultima zi a șederii noastre aici vom pleca în căutarea liniștii și a calmului la 20 km distanță de aglomeratul oraș, în mijlocul Mării Marmara. După o călătorie de aproximativ 2 ore cu feribotul vom poposi pe cea mai mare insulă din districtul Adalar – Büyükada ( Insula Prinților ). Locul de exil al prinților bizantini căzuți în disgrație și al prințeselor rebele care erau trimise la mănăstire până își băgau mințile în cap, acest colțișor de rai te va surprinde prin contrastul izbitor cu Istanbulul – aici nu vei blestema traficul infernal caracteristic metropolei de pe malul Bosforului întrucât singurele vehicule motorizate cărora le este permis accesul pe insulă sunt mașinile pompierilor, ambulanțele, și mașinile de la salubrizare. Vom rătăci fără grabă pe străduțele întortocheate străjuite de căsuțe de lemn în stil colonial, cu balcoanele și obloanele lor sofisticate care degajă un aer de-a dreptul burghez, vom admira arhitectura deosebită, vegetația luxuriantă și pe alocuri exotică, paleta cromatică vastă și nenumăratele pisici care lenevesc la soare în fața ușilor 😍. Probabil că pe la prânz vom ceda tentației de a gusta preparatele pescărești a căror aromă ne îmbie din toate colțurile insulei iar la desert e musai să încerci înghețata artizanală turcească – dondurma – pregătește-te pentru alt spectacol al servirii caracteristic turcilor 😉. Medicul spune să facem mișcare după fiecare masă, mai ales în vacanță!!! Ne conformăm și urcăm vreo 20 de minute către cea mai înaltă culme a insulei, pe un traseu destul de înclinat, unde tronează cel mai important obiectiv turistic al zonei : Aya Yorgi, mănăstirea ortodoxă ce poartă hramul Sfântului Mucenic Gheorghe. Priveliștea amețitoare și mirifică asupra insulelor din apropiere dar și asupra continentului te vor face să uiți efortul urcării 😍!!! După câteva zeci de fotografii și alte 20 de minute în coborâre, ne retragem către zona portului de unde vom lua feribotul către Istanbul. După o ultimă cină în fabulosul oraș ne încarcăm bagajele ( mai numeroase decât în ziua sosirii 😜) în autocar și, până la o vizită viitoare, spunem „Hoşça kal” ( Rămâi cu bine!)

Insula Prinților
Insula Prinților
Fetele din Gașca Călătoare #2 în drum spre Büyükada

CÂT TE COSTĂ TOATĂ DISTRACȚIA?

Prețul acestui sejur este 250 € / persoană și include :

* transport autocar Hârșova – Constanța – Istanbul

* cazare cu mic dejun în hotel de 3* sau similar – 4 nopți

* însoțitor de grup pe toată durata vacanței – adică subsemnata 😉, care și-a învățat lecțiile în materie de organizare și dozare a timpului cu grupurile anterioare 😜 ( a treia oară iese întotdeauna perfect 🌈🎊🎉)

🌉 *Excursia opțională pe Bosfor – 50€ – se va achita individual la fața locului iar doritorii sunt rugați să mă anunțe astfel încât să pot face rezervările anterior plecării.

🏰 *Biletele de acces în interiorul Palatului Topkapı ( 110 Ron/persoană), Palatul Dolmabahçe ( 85 Ron/persoană), Turnul Galata ( 50 Ron /persoană) se achită individual, la casele de bilete.

☀️ DE REȚINUT !!!

📌 Aceasta este o vacanță pe cont propriu, gândită și structurată de mine. NU SUNT ghid turistic autorizat ci doar un călător îndrăgostit de lumea asta mare care a descoperit că se poate călători și cu buget redus, uneori fiind nevoie să faci rabat de la unele chestii pentru a te încadra în suma prestabilită ( cazările de 5 stele și mesele la restaurantele de fițe nu se vor regăsi niciodată în sejururile concepute de mine 😊).

📌 Ai în vedere că suntem parteneri de călătorie într-un grup în care unii membrii nu se cunosc sau nu au interacționat între ei anterior, așadar fii înțelegător față de părerile și caracterele diferite – lumea este minunată tocmai pentru că este variată!

📌 A se înțelege ideea de grup în sensul : MERGEM ÎMPREUNĂ!!! Nu te îndepărta de grup ca apoi să îi faci pe ceilalți să piardă timp prețios până să îți dea de urmă – dacă nu știai, roaming ul în Turcia e al naibii de costisitor așa că e mai ieftin să te căutăm decât să te sunăm 😁!

📌 A se înțelege ideea că suntem într-o situație incertă în ceea ce privește vacanțele în afara granițelor iar planurile de călătorie se pot schimba din motive diverse : covid, carantină, frontiere închise etc.

📌📌📌 Pentru a putea călătorii la Istanbul ai nevoie de PAȘAPORT valabil cel puțin 6 luni de la data ieșirii din Turcia 📌📌📌

Rezervări la 📲 0737884145
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.