Books

Iubirile croitoresei de María Dueñas

„O mașină de scris mi-a schimbat destinul. O Hispano-Olivetti de care m-a despărțit săptămâni la rând sticla unei vitrine.“

Iubirile croitoresei este romanul de debut al scriitoarei spaniole María Dueñas, născută în 1964 în provincia Ciudad Real ( Puertollano ), doctor în limba și literatura engleză și profesor la Universitatea din Murcia.

În mijlocul frământărilor politice din Spania anilor 30, Sira Quiroga, vocea narantă a cărții – nu și-ar fi putut închipui vreodată că o simplă mașinărie va schimba cursul întregii sale existențe.

La 25 de ani nu avea proiecte sau aspirații prea mari ci mai degrabă vise perfect realizabile – o muncă și un venit decent, un șoț devotat și un cămin plin de copii. Lumea sa era una ordonată și liniștită care se rotea în jurul câtorva prezențe sigure și constante cum ar fi mama Dolores – croitoreasă într-un atelier cu clientelă importantă din lumea bună. În ceea ce îl privește pe tată, Sira știe foarte puține dar absența lui din viața lor nu a necăjit-o prea mult.

Născută în vara anului 1911, are parte de o copilărie modestă dar fericită într-un cartier select al Madridului iar după terminarea studiilor, la doar 12 ani, devine ucenică în atelierul donei Manuela Godina – unde lucra și mama sa.
„Creșteam într-un mediu fericit cu moderație, mai curând sărac, dar fără mari lipsuri sau frustrări. Locuiam pe o stradă îngustă dintr-un cartier select al Madridului, lângă piața Paja, la doi pași de Palatul Regal.“

Devine un fel de fetiță bună la toate în cadrul atelierului iar curând îi revine sarcina de a livra comenzile la domiciliul clientelor, perioadă în care are ocazia să vadă și să analizeze numeroase case burgheze, mici palate aristocratice sau apartamente somptuoase și să culeagă informații ce-și vor dovedi utilitatea într-un viitor foarte apropiat.

Îl cunoaște pe Ignacio și este pe punctul de a se căsători cu acesta asigurându-și astfel existența liniștită și obișnuită după care tânjea când, pe nepusă masă, își pierde capul pentru un afacerist carismatic- Ramiro Arribas – și chiar înainte de izbucnirea Războiului Civil, părăsește Spania și se mută împreună cu acesta în exoticul Maroc aflat sub protectorat spaniol din 1912. Este doar începutul unei lungi serii de aventuri care o vor arunca pe Sira în mijlocul unor evenimente cruciale pentru soarta a mii de femei și bărbați.

În martie 1936, la doar o lună după victoria coaliției Frontului Popular, Ramiro și Sira debarcau la Tanger unde, pentru o perioadă, vor frecventa localuri la modă și personaje importante – grupuri de intelectuali europeni expatriați și numeroși oficiali diplomatici. Fericirea protagonistei este însă de scurtă durată, aceasta trezindu-se curând singură, înșelată și plină de datorii într-o țară străină.

Este de admirat curajul Sirei care se refugiază la Tetuan și, ajutată de prieteni cel puțin dubioși, deschide un atelier de croitorie – Chez Sirah – Grand Couturiér ce devine în scurt timp un important punct de referință pentru doamnele cele mai înstărite și influente ale orașului. O clientelă importantă care ascunde deseori secrete. Iar de aici viața protagonistei se schimbă radical, intersectându-se cu cea a unui grup de personaje din cele mai diverse, unele dintre acestea având și un corespondent în realitate cum ar fi Juan Luis Beigbeder y Atienza – înalt comisar al Spaniei în Maroc, guvernator general al Plazas de Soberania și viitor Ministru de Externe al guvernului Caudillo Franco precum și amanta acestuia Rosalinda Powell-Fox. Tocmai această varietate de personaje o vor determina pe Sira să se reinventeze, să ia frâiele propriei vieți în mâini și să înceapă reconstrucția propriului destin bucată cu bucată.

El tiempo entre costuras ( Timpul dintre cusături – titlul original al romanului ) este o carte pe care o vei lăsa cu greu din mână, te va captiva și te va fascina încă de la început și vei reuși cu ușurință să te transpui în viața plină de suspans a Sirei, încărcată de tragedii amoroase, aventură, spionaj și mister pe fundalul unui Tanger colonial și cosmopolit, unui Madrid dominat de tensiuni politice, sau al unui Tetuan exotic.

Trebuie să recunosc că descrierea locurilor și obiceiurilor este impecabilă. Autoarea introduce cu pricepere în paginile cărții nume, date, evenimente, titluri ale unor publicații, cluburi la modă, ateliere și restaurante, tipologii de stofe și haine, denumiri de străzi și feluri de mâncare care, în ansamblu, oferă o imagine detaliată despre cadrul romanului și te face să te simți parte integrantă.

Povestea cărții este uneori considerată improbabilă dar, din punctul meu de vedere, toate elementele își au locul lor bine stabilit iar introducerea spionajului în a doua jumătate a cărții, când Sira este angajată de serviciile secrete britanice și adoptă o identitate falsă cu scopul de a-i spiona pe nemți, aduce un plus de dinamism romanului. Personal chiar cred că, după aproape 300 de pagini, era nevoie de acest turning point. În caz contrar am fi avut aproape 600 de pagini în care protagonista este abandonată de iubit și coase haine – un pic cam prea mult, zic eu!

O poveste emoționantă în care nimic nu este lăsat la voia întâmplării și fiecare piesă a puzzle-ului este așezată exact acolo unde îi este locul. O lectură plăcută și alertă, cu un ușor iz telenovelic, care mi-a întărit convingerea că fiecare șut în fund spate este un pas înainte, că, atunci când viața îți dă lămâi, ai face bine să-ți prepari o limonadă dar mai ales că prietenii se cunosc la nevoie.

Apropo de prieteni … Mulțumesc pentru recomandare Ioneliei, amică de nădejde și consilier expert în …dileme și incertitudini livrești la Librăria Avangarde

Ai citit cartea? Sunt curioasă să aflu părerea ta.

2 gânduri despre „Iubirile croitoresei de María Dueñas

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.