Books

10 cărți favorite scrise de femei

O retrospectivă a lecturilor mele din ultimii 2-3 ani, înregistrate sau nu pe Goodreads ( până am început eu să folosesc această aplicație în mod frecvent, multe cărți s-au perindat prin fața ochilor mei…), îti va dezvălui, dragă cititorule, că predomină cărțile scrise de bărbați, deși sexul autorului nu constituie un criteriu după care îmi aleg lecturile, ba, mai mult, ignor acest aspect de fiecare dată.
Dar pentru că este Martie – luna în care sărbătorim Femeia, și pentru că vreau să răspund unei provocări lansate de doamna Dorina Dănilă acum aproape un an ( nu râdeți, pe atunci nu eram om cu blog…) voi încerca să întocmesc un clasament al cărților mele preferate scrise de femei.
Să purcedem…zic!
And the Oscar goes to…
1. Jane Eyre de Charlotte Bronte
Dragostea dintre Jane si domnul Rochester ar putea fi o minunată sursă de inspirație pentru toți cei care vor să aștearnă pe hârtie povestea a doi îndrăgostiți, pentru că, s-o spunem pe aia dreaptă, Charlotte Bronte a știut să introducă și să împletească în acest roman toate ingredientele pe care le-ar putea căuta un cititor: pasiunea fulgerătoare și iubirea sfâșietoare a unei tinere pentru un bărbat mai în vârstă, diferența de statut social, misterul, piedicile care apar constant in calea relației celor doi, gelozia, schimbările bruște de situație ( dar și de noroc ) plus un final aproape lacrimogen.
Jane Eyre este povestea unei iubiri năvalnice, senzuale și inevitabile care se intuiește de la prima întâlnire a protagoniștilor.
Un roman recomandat celor care sunt în căutarea unei cărți capabile să consoleze și să vindece până și cele mai rănite inimi.

” …acum știu ce înseamnă să trăiești pentru și cu ființa pe care o iubești mai mult decât orice pe lume. Mă socotesc nespus de fericită, mai fericită decât pot arăta cuvintele, pentru că sunt viața bărbatului meu, așa precum el e a mea: niciodată o femeie n-a fost mai legată de bărbatul ei; niciodată vreuna n-a fost mai mult carne din carnea lui, sânge din sângele lui. Nu suntem obosiți unul de tovărășia celuilalt, așa cum nu suntem obosiți de bătăile inimilor noastre: de aceea noi suntem împreunați. A fi împreuna e pentru noi a fi liberi în singuratatea noastră și veseli ca în compania unor tovarăși. Am toată încrederea în el si el în mine. Firile noastre se potrivesc și de aci rezultă o întelegere desăvârșită.”

2. Privind inauntru de Petronela Rotar
Cartea asta m-a lovit ca un fulger, m-a scos din amorțeală asemeni unui duș rece, revigorant. Este abordarea curajoasă a unei realități larg răspândite dar arareori mărturisite – traume acumulate în copilarie care se propagă până la maturitate transformându-se în depresie și anxietate, experiența terapiei individuale sau de grup, viața zbuciumată trăita la limita suicidului, fricile care ne otrăvesc existența, lipsa iubirii de sine ca o consecință a copilăriei lipsite de afecțiune … Întrebările pe care și le pune autoarea sunt sigur și întrebările tale iar cartea asta îți va da curajul să-ți raspunzi sincer, privind adînc în interiorul tău și minunându-te de noul TU pe care îl descoperi acolo.
3. Privighetoarea de Kristin Hannah
O poveste intensă, dureroasă și emoționantă care ne aduce în prim plan ceea ce a reprezentat pentru populația civilă ocupația nazistă în Franța anilor ’40. Romanul aduce un omagiu femeilor care au participat direct sau indirect la lupta pentru eliberare și în aceeași măsură celor care au continuat să păstreze tăcerea chiar și după încheierea războiului pentru a se proteja de durere.

Bărbații spun povești…Dar femeile acționează. Pentru noi, a fost un război din umbră. N-au existat parade pentru femei atunci când războiul s-a sfârșit, nici medalii, nici menționări în manualele de istorie. În război, am făcut ce trebuia să facem și, când războiul s-a terminat ne-am cusut viețile la loc și am pornit mai departe.

4. Jumătate de soare galben de Chimamanda Ngozi Achidie
Scriitoarea nigeriană cu nume imposibil de pronunțat dă naștere unui roman extraordinar, consistent, de savurat cu înghițituri mici. Este povestea Nigeriei șubrezită de războiul civil dintre anii 1967-1970 și nașterea Republicii Biafra – care nu va rezista decât trei ani. Este povestea eșecului unui vis comun înfrânt de setea de putere a noii burghezii nigeriene, o adunătură de analfabeți imbogățiți peste noapte din practicarea diverselor forme de trafic ilegal ( cu occidentalii ). Este povestea războiului dintre etnii – igbo și hausa în principal – a foamei și a sărăciei, a anulării claselor sociale, a bolii și urâțeniei rare umane. Dar, mai mult decât orice, este povestea hotarelor invizibile și de netrecut, acele relații familiale și umane puse la grea încercare de soartă, durere și superstiții.

”Odenigbo urcă pe podium fluturându-și steagul biafran: o fâșie roșie, una neagră și una verde și, în centru, o jumătate strălucitoare de soare.”

5. Fried green tomatoes at the Whistle Stop Cafe de Fannie Flagg
Un roman emoționant care evidențiază valoarea prieteniei, iubirii, curajului și apartenenței … O poveste obișnuită scrisă în mod extraordinar, simplu dar nicidecum banal, cu personaje care par atât de reale încât ai impresia că le-ai întâlnit deja. Nostalgia unei perioade de mult apuse, parfumul bunătăților culinare servite în cafeneaua odată faimoasă și centrul comunității din Whistle Stop…toate acestea și multe altele se îmbină și alternează în paginile acestui roman minunat care te captivează încet dar sigur și de care nu ai cum să nu te îndrăgostești.
6. Iubirile croitoresei de Maria Duenas
Dragoste, război, aventură, spionaj și peisaje exotice. O carte care își plimbă cititorul prin Madridul dezolant și înfometat al anilor ’40, pe străduțele înghesuite și înțesate de arome ale Marocului și prin cartierele cochete și pline de viață din Lisabona. Pe fundalul celui de-al doilea război mondial o cunoaștem pe Sira Quiroga, fiica nelegitimă a unei umile croitorese, care se transformă sub privirile noastre, devenind o adevărată femme fatale și unul dintre cei mai apreciați spioni în serviciul englezilor.
7. Floare-de-zapadă și evantaiul secret de Lisa See
O scriitură delicată care te trimite înapoi în timp, în China secolului al XIX-lea. Zugrăvește un tablou cutremurător și dureros al universului feminin silențios și solitar în care profesia măcelarului este ceva impur în timp ce pețitoarea satului poate ( și trebuie) să aranjeze casătorii fetițelor de numai șase ani. Pe lângă condiția nefericită a femeii din societatea chineză autoarea ne prezintă și practica ”legării picioarelor”, scrierea secretă a femeilor – Nu Shu – relațiile de tip laotang (mai importante decît căsătoria ) și tot felul de obiceiuri și superstiții ciudate.
8. Insula de sub mare de Isabel Allende
1770 – Saint Domingue, actuala Haiti – un amestec de culturi contrastante, rase și religii diferite, un teritoriu ostil frământat de lupte continue și pătat de sângele nevinovaților. Asistăm la revolta sclavilor de pe plantațiile colonialiștilor francezi, pe fundalul căreia își fac apariția personaje din cele mai diverse: soldați și sclavi războinici, preoți voodoo și călugări catolici, matroane și prostituate, pirați și nobili decăzuți și mulți alții. În acest peisaj animat își face apariția Tete, o eroină modernă ale cărei iubiri, pasiuni și suferințe se împletesc armonios cu evenimentele politice și sociale ale epocii.
9. Se numea Sarah de Tatiana de Rosnay
Autoarea franco americană ne introduce cu violență in Parisul anului 1942, în mijlocul deportării evreilor parizieni din acea fatidică lună iulie, prezentându-ne dintr-o perspectivă nouă, diferită, reacțiile actuale ale celor care vor să elimine, să treacă cu vederea sau pur și simplu refuză să afle adevărul despre acele evenimente dramatice in timpul cărora mulți cetățeni europeni au devenit complicii naziștilor în țările ocupate. Este povestea Shoah-ul văzută prin ochii Sarei, o fetiță curajoasă de 10 ani, un roman care unește trecutul cu prezentul, urmărind cursul unei anchete jurnalistice.
10. Mânia și orgoliul de Oriana Fallaci
După atentatul din 11 septembrie jurnalista florentină întrerupe o tăcere ce dura de aproape un deceniu, revărsând o adevărată tiradă la adresa societătii italiene mult prea permisive pe care o paște ( în opinia autoarei ) o ”invazie tăcută” deghizată sub forma unei imigrări pașnice, ca un virus care așteptă doar momentul potrivit să lovească. Vor musulmanii să ne ucidă pe toți? …eu sper că nu, dar unele afirmații ale Orianei or să dea de gândit. Anumite istorisiri, citate și date referitoare la cultura musulmană sunt de-a dreptul înfricoșătoare.
Se numără vreun titlu printre carțile tale preferate? Lista ta cum ar arăta? Mulțumesc doamnei Dorina Dănilă pentru provocare. Te invit să vezi sugestiile dânsei aici

5 gânduri despre „10 cărți favorite scrise de femei

    1. Să vezi ce ai să plângi la Privighetoarea 😊. Și aș mai adăuga cărțile scrise de Ellen Marie Wiseman – „Viața care i s-a dat“ și „Ce a lăsat în urma ei“ – citite prin vara asta – alți copii și alte drame. M-au impresionat tare mult!!!

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.