Books · Review

Băiatul cu pijamale în dungi – de John Boyne

Anul 1943. Al Doilea Război mondial este în plină desfășurare. Bruno, un băiețel de 9 ani, locuiește într-o vilă luxoasă dintr-un cartier elegant și liniștit al Berlinului împreună cu mama, tatăl – un om ”important” îmbrăcat în uniformă militară, ascultat și respectat de toți acei oameni importanți care vin în vizită la ei acasă, surioara de 12 ani, Gretel, o fetiță răsfățată și veșnic nemulțumită, mama, menajera Maria și majordomul Lars.

Liniștea copilăriei sale este brusc întreruptă când, într-o zi, întors de la școală, află că se vor muta, lăsând în urmă casa aceea frumoasă, prietenii și cartierul, pentru a-și urma tatal, din ”vina” căruia se întâmplau toate astea ( Fury, sau cum l-o chema, șeful tatei, i-a dat o misiune importantă în altă parte ) fiind nevoiți să plece către un loc despre existența căruia nu auzise niciodată până atunci și al cărui nume îi era imposibil să îl pronunțe – Out-With.

Odată ajuns la noua casă descoperă o realitate care îl șochează și care îi displace profund – nu există nici un copil cu care să se joace iar noua locuință, mult mai mică decăt cea din Berlin, este retrasă, într-un loc pustiu și izolat iar în depărtare se zăresc niște locuințe ciudate cu niște curți imense înconjurate de garduri foarte înalte de-a lungul cărora patrulau soldați aflați sub ordinul tatălui său. De la fereastra camerei sale putea vedea o mulțime de oameni de toate vârstele iar lucrul cel mai curios era că toți purtau același fel de uniformă, o ciudată pijama în dungi iar în cap bonete, tot cenușii în dungi.

O curiozitate imensă de a descoperi ce se întâmplă de CEALALTĂ PARTE a gardului, cine sunt toate acele persoane, ce anume fac acolo….îi trezesc pasiunea pentru explorat ( când va deveni adult își dorește să fie explorator ) și, în cursul unei plimbări prin preajma acelui LOC INTERZIS întâlnește un băiețel de aceași vârstă cu el, născut în aceeași zi și în același an cu el și, deși nu știe încă,cu care împărtășește aceeași soartă. Intre ei se leagă o prietenie sinceră, puternică și în același timp periculoasă și interzisă, care îi va alina micuțului Bruno dorul de casa și de vechii prieteni și va alunga senzația de singurătate .

Își vor face apariția și alte personaje la fel de ciudate și misterioase în ochii micuțului protagonist – un medic îmbrăcat în pijamaua lui în dungi curăță cartofi în bucătărie și servește masa în casa cea nouă, un tânăr soldat care vine des în vizită și pe care Gretel îl consideră ”Făt Frumos”, Maria – menajera pe care Bruno o cunoaște de mult și cu care va lega un raport de confidențialitate – care încearcă să îi ascundă lucrurile urâte care se petrec în vecinătatea noii lor locuințe dar care, încet încet, vor prinde contur și în mintea micuțului. Apoi este MAMA – care se consumă zi după zi fiind conștientă de atrocitățile comise de soțul ei la numai câțiva pași de casă.

O poveste pe care o cunoaștem cu toții dar care, spusă din perspectiva lui Bruno, transformă lectura într-o experiență unică și vei ajunge, inevitabil, să iubești această carte pentru inocența care izvorăște torențial dintre pagini și pentru prietenia care capătă o valoare și o importanță colosală în lupta împotriva malițiozității oamenilor ce-și face loc ușor printre rânduri.

„Băiatul cu pijamale în dungi“, bestseller-ul iubit și multipremiat al jurnalistului irlandez John Boyne, este o poveste ironică și dramatică în același timp – vă veți surprinde adesea zâmbind – registrul narativ cel mai des folosit fiind satira – a lumii oamenilor mari cu regulile lor absurde și de neînțeles, a politicii, a vieții militare, a rasismului…totul filtrat prin ochii micuțului protagonist a cărui percepție infantilă și lipsită de prejudecăți ne apare ca un fel de antidot împotriva ororilor și nebuniei Holocaustului, ca fiind singura modalitate ”sănătoasă” de a descifra realitatea.

În ciuda stilului șleampăt, copilăresc și lipsit de elemente surprinzătoare cartea se dovedește a fi o sursă prețioasă pentru înțelegerea uneia dintre cele mai dureroase pagini din istoria omenirii.

Romanul place nu atât pentru veridicitatea întâmplărilor povestite – este greu de crezut că un băiat educat de 9 ani, născut și crescut într-o familie importantă în timpul celui de-al treilea Reich este atât de naiv încât să nu știe cine este Hitler sau ce reprezintă Auschwitz, la fel cum este imposibil de acceptat că prietenia dintre cei doi protagoniști ar fi putut continua nestingherită pentru atâta vreme, ca să nu mai vorbim de neverosimila pătrundere a lui Bruno în interiorul lagărului – cât mai ales datorită caracterului său alegoric și simbolistic.

Finalul neașteptat vă va smulge cu siguranță câteva lacrimi ( … să nu spuneți că nu v-am avertizat!!!) iar gustul amar va persista îndelung.

Voi ce părere aveți? Ați citit cartea?

Dacă v-am stârnit curiozitatea cartea o găsiți aici sau aici

4 gânduri despre „Băiatul cu pijamale în dungi – de John Boyne

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.